Gestuurd door de directeur

Gestuurd door de directeur

Ze had een afspraak gemaakt, gestuurd door de directeur van haar school. Al snel deed ze haar verhaal. Ze was eigenlijk best een blije juf. Ze had plezier in haar werk, ze hield veel van kinderen. En daar kwam het: Ze vond het enorm lastig om kritiek te krijgen. Als kinderen zeiden dat ze met zo’n  gekke ‘R’ praatte, vond ze dat naar. Als ouders haar vertelden dat het verhaal dat ze aan het voorlezen was, totaal geen inhoud had, kreeg ze een onbestemd rot gevoel. En als de directeur kritiek had op haar gymlessen, was ze helemaal van de kook.

leerkracht, ouders, invloed, contextueel, gezin, grootouders

Ouders

Toen ze dat vertelde, kwamen de waterlanders. Ze voelde zich soms zo tekort schieten. Ze vond het zo moeilijk als ‘ze’ haar niet ‘goed genoeg’ vonden.

Samen probeerden we erachter te komen, waar dat akelige gevoel vandaan. Ze ws opgegroeid in een warm, harmonieus gezin. Ze had van haar ouders veel liefde gekregen. Met haar jongere zusje had ze een goeie band.Toen we er op door gingen, kwam ze er toch wel achter dat haar lieve, verstandige vader wél doorgegeven had, dat je altijd héél erg je best moet doen. En haar lieve zorgzame moeder ging wel heel vaak naast haar op de orgelbank zitten, met adviezen, tót de orgelles helemaal prefect klonk.

Als ze een zeven had voor een proefwerk, (geen negen of een tien) had haar vader dat van háár niet verwacht, zoals hij dan opmerkte. En als ze thuiskwam met een tekening, vond moeder dat ze toch niet alles van haarzelf erin gebracht had. Het kon beter.

Maar… haar ouders hadden het goed bedoeld. En dat was ook zo. Ze hadden van haar gehouden, en alles gedaan wat in hun vermogen lag om haar een goede opvoeding te geven. En haar zusje. Die had genoeg zelfvertrouwen. die huppelde door het leven. Die had toch dezelfde ouders gehad. Hoe zat dat toch.

Zou het gedrag van haar vader, haar moeder invloed hebben op haar gevoel nu? Ze kon het zich niet voorstellen. Hebben ouders zo’n grote inbreng?

Play Video

Ik vertelde dat het slechte nieuws was, dat het verleden, je ervaringen in je gezin van herkomst, invloed heeft op je beleven van nu. En dat je je verleden niet kan veranderen. Het ís gewoon zo.

Om het uit leggen, liet ik een filmpje zien. Het ging over Fred Beekers die de strijd aangaat tegen eenzaamheid van ouderen. Het is zijn passie. Hij is het gaan doen, omdat hij zelf eenzame tijden meemaakte.

Zelfcompassie

We bekeken samen deze uitzending. Ik zag wat er bij haar gebeurde. Viel er een kwartje? Ontstond er iets zachts? Iets van: ‘Dan mag ik dit allemaal ook best voelen? Het is dus helemaal niet gek dat kritiek bij mij binnen komt, en dat ik me dan gewoon een klein kind voel.’ Er ontstond iets bij haar, wat we tegenwoordig zelfcompassie noemen.

We keken elkaar aan. En ik zei: ‘We hebben nu even een kijkje in de ziel gekregen van deze man, die het een en ander meegemaakt heeft. Het kan ook zelfs zo zijn, dat je meedraagt wat je vader is aangedaan. Vaders hebben op hun beurt soms ook veel meegemaakt in hun jeugd. Dan gaan we dus een stukje terug in de geschiedenis.

Ze was geïnteresseerd. ‘Heb je daar soms ook een uitzending van?’ Die had ik. Ik zocht hem even op mijn laptop.

Het is een interview van Annemiek Schrijver met Rik Felderhof. De man, die het mooie in mensen naar boven haalt, die verschil wil maken in deze wereld, én die soms afschuwelijke nachtmerries heeft.

Ook nu weer bekeken wij beiden de uitzending. Toen we bij het einde van het interview waren, hadden we alle twee tranen in de ogen. Wat bijzonder om te zien wat iemands gezin voor invloed heeft op het leven van vandaag.

Annemiek Schrijver
Rik Felderhof
interview
Play Video

Grootouders

‘Je zal het niet geloven, misschien,’ begon ik daarna. Vaders en moeders hebben hun plek in je leven. Maar het kan ook zo zijn dat het leven van je grootouders invloed heeft op jouw leven. Ik zal je de link doorgeven van een pianiste die op zoek ging, samen met haar vader naar het leven van haar grootvader. Ga het maar eens bekijken. Ze ging weg, opgelucht, een stuk lichter dan toen ze kwam.

Drie weken later kreeg ik een whatsappje:

Het gaat een stuk beter met me. Er is zoveel duidelijk geworden. Opa is opgegroeid in kindertehuizen, heel streng. Papa kreeg heel veel slaag van hem, en heeft zich ernstig voorgenomen mij anders op te voeden. Dat heeft hij gedaan. Ik heb veel met hem gepraat. Het is goed zo. Misschien dat het laatste filmpje over de pianiste Iris Hond mij wel het meeste gedaan heeft. Ik heb hem samen met mijn vader bekeken. Tranen! Thanks xxx.

Het goede nieuws

Laat het slechte nieuws zijn, dat je geen invloed hebt op je verleden. Laat het goede nieuws dan zijn, dat je invloed hebt en kan krijgen hoe je ermee omgaat. Er is altijd een nieuw begin. De cirkel kan doorbroken worden.

Blijf op de hoogte

Vond je deze blog de moeite waard? Deel het met je vrienden

Gelukkigmetjewerk 2019 © All rights reserved